Back to All Events

RAQUEL PELTA RESANO. ....Conferència..Conferencia.... "....Un futur millor. Disseny i utopia social..Un futuro mejor. Diseño y utopía social...."

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)
pelta.jpg

....Dimarts, 14 de gener..Martes, 14 de enero..x.... de 2020
18:30 ....hores..horas..x....
....Sala Matilde Salvador..Sala Matilde Salvador..... Centre Cultural La Nau
....Carrer de la Universitat, 2 - 46003 València..Calle de la Universidad, 2 - 46003 Valencia..x....

....Entrada lliure. Aforament limitat..Entrada libre. Aforo limitado..x....

....Conferència Un futur millor. Disseny i utopia social, amb motiu de la inauguració de l'exposició REHOGAR. Disseny Obert i Reutilització

A càrrec de Raquel Pelta Resano. Investigadora i historiadora del disseny i doctora per la Universitat de Barcelona. ..Conferencia Un futuro mejor. Diseño y utopía social, con motivo de la inauguración de la exposición REHOGAR. Disseny Obert i Reutilització

A cargo de Raquel Pelta Resano. Investigadora e historiadora del diseño y doctora por la Universidad de Barcelona. ....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives. Vicerectorat de Cultura i Esport ..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives. Vicerectorat de Cultura i Esport ....

 

Raquel Pelta Resano

....Investigadora i historiadora del disseny, és doctora per la Universitat de Barcelona. Des del final dels anys noranta, bona part de les seues investigacions s'han centrat en el disseny activista i el disseny per al canvi social. Actualment, el seu treball es desenvolupa en el camp del disseny social, com a àmbit d'investigació però també de pràctica en organitzacions sense ànim de lucre.

Ha sigut docent de les escoles Elisava, Istituto Europeo di Design i Massana, així com de la Universitat de Valladolid, Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i Universitat de Vic, entre altres institucions educatives. Des del 2006 és professora del grau en Disseny de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 

Al llarg de la seua trajectòria, ha impartit conferències, ha comissariat exposicions, ha escrit nombroses publicacions i ha dirigit les revistes Visual i Monográfica.org (Premi Ciutat de Barcelona el 2012), de la qual va ser, també, fundadora i editora. Directora del Congrés Internacional de Tipografia de València (2004-2016), el 2015 va rebre el Premi Laus de Honor, atorgat per ADG-FAD, en reconeixement a «una trajectòria dedicada a la història del disseny espanyol i a la capacitat per impulsar projectes entorn del disseny». ..Investigadora e historiadora del diseño, es doctora por la Universidad de Barcelona. Desde finales de los años noventa, buena parte de sus investigaciones se han centrado en el diseño activista y el diseño para el cambio social. Actualmente, su trabajo se desarrolla en el campo del diseño social, como ámbito de investigación pero, también, de práctica en organizaciones sin ánimo de lucro.

Ha sido docente de las escuelas Elisava, Istituto Europeo di Design y Massana, así como de la Universidad de Valladolid, Universidad Rey Juan Carlos de Madrid y Universidad de Vic, entre otras instituciones educativas. Desde 2006 es profesora del Grado de Diseño de la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona. 

A lo largo de su trayectoria, ha impartido conferencias, comisariado exposiciones, escrito numerosas publicaciones y dirigido las revistas Visual y Monográfica.org (Premio Ciudad de Barcelona en 2012) de la que fue, también, fundadora y editora. Directora del Congreso Internacional de Tipografía de Valencia (2004-2016), en 2015 recibió el Premio Laus de Honor, otorgado por ADG-FAD, en reconocimiento a «una trayectoria dedicada a la historia del diseño español y a la capacidad para impulsar proyectos en torno al diseño». ....

....Sinopsi..Sinopsis....

....La utopia és part inseparable del disseny perquè l'aspiració a aconseguir un futur millor per als éssers humans ha estat present en aquesta disciplina professional gairebé des dels seus orígens moderns —vinculats a la Revolució Industrial— fins als nostres dies. Al segle XIX no va ser aliè als conflictes socials provocats pel procés d'industrialització i els dissenyadors van aspirar a millorar la vida quotidiana de les classes treballadores. Després de la Primera Guerra Mundial, el disseny es va aliar amb els que somiaven que, després del cataclisme bèl·lic, s'aconseguiria una societat més igualitària i lliure. Més tard, als anys seixanta i setanta va esdevenir una eina de l'activisme pacifista, de l'ecologisme, del feminisme i de la defensa dels drets humans, entre altres causes. Ara, des de perspectives com el disseny social o el disseny sostenible, entre altres, els dissenyadors continuen creient que el disseny pot ser una eina de transformació social que farà del món un lloc més solidari i just.

..La utopía es parte inseparable del diseño porque la aspiración de alcanzar un futuro mejor para los seres humanos ha estado presente en esta disciplina profesional prácticamente desde sus orígenes modernos —vinculados a la Revolución Industrial— hasta nuestros días. En el siglo XIX, no fue ajeno a los conflictos sociales provocados por el proceso de industrialización y los diseñadores aspiraron a mejorar la vida cotidiana de las clases trabajadoras. Después de la Primera Guerra Mundial, el diseño se alió con los que soñaban que, tras el cataclismo bélico, se lograría una sociedad más igualitaria y libre. Más tarde, en los años sesenta y setenta se convirtió en una herramienta del activismo pacifista, del ecologismo, del feminismo y de la defensa de los derechos humanos, entre otras causas. Ahora, desde perspectivas como el diseño social o el diseño sostenible, entre otras, los diseñadores siguen creyendo que el diseño puede ser una herramienta de transformación social que hará del mundo un lugar más solidario y justo. ....