Back to All Events

....Conferència dialogada “Desactivar la política de la por des del periodisme i la justícia”.. Conferencia dialogada “Desactivar la política del miedo desde el periodismo y la justicia” ....

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Dilluns, 21 de novembre..Lunes, 21 de noviembre..x.... de 2022
18:00 ....hores..horas..x....
....Sala Matilde Salvador. Centre Cultural La Nau. Entrada Lliure. Aforament limitat ..Sala Matilde Salvador. Centre Cultural La Nau. Entrada Libre. Aforo limitado ....

....Conferència dialogada “Desactivar la política de la por des del periodisme i la justícia”

Intervenen
Patricia Simón Carrasco, periodista i escriptora
Javier de Lucas Martín, catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política de la Universitat de València

Presenta
Cristina García Pascual, responsable de l’Aula de Literatura del  Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València 

..Conferencia dialogada “Desactivar la política del miedo desde el periodismo y la justicia”

Intervienen
Patricia Simón Carrasco, periodista y escritora
Javier de Lucas Martín, catedrático  de Filosofía del Derecho y Filosofía Política de la Universitat de València

Presenta
Cristina García Pascual, responsable de l’Aula de Literatura del  Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

Cicle Dones creadores.

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

Ciclo Dones creadores....

 

Patricia Simón Carrasco
....(Estepona, Málaga, 24 de febrero de 1983) ..(Estepona, Màlaga, 24 de febrero de 1983)....

....És periodista, escriptora i professora col·laboradora de periodisme d’investigació a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És llicenciada en periodisme per la Universitat de Sevilla, especialitzada en relacions internacionals per l’Institut d’Estudis Polítics de Lió i postgraduada en polítiques públiques i estat del benestar per la Universitat d’Oviedo.
És reportera de la revista La Marea i acaba de publicar l’assaig periodístic Miedo. Viaje por un mundo que se resiste a ser gobernado por el odio, amb l’editorial Debate.
Des que va començar la pandèmia de covid l’any 2020, ha documentat per a la revista La Marea les protestes de l’Iraq, les conseqüències del coronavirus a les residències, als hospitals i entre les persones sense llar, entre altres temes, d’Espanya; l’incendi del camp de persones refugiades de Lesbos i Moria, les eleccions presidencials dels Estats Units, l’auge del gihadisme a Moçambic, la desforestació il·legal a Sierra Leone, la crisi a la frontera de Ceuta, les causes de les protestes a Cuba (revista adjunta a la candidatura), entre molts altres reportatges, anàlisis i entrevistes.
En aquest període també ha mantingut una secció en el programa radiofònic «Carne Cruda» sobre l’Amèrica Central, ha codirigit i realitzat la sèrie de podcast sobre el desè aniversari del 15M d’aquest programa i ha col·laborat amb el programa «A vivir» de la Cadena Ser amb una secció sobre les pors. ..Es periodista, escritora y profesora colaboradora de periodismo de investigación en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).  Es licenciada en periodismo por la Universidad de Sevilla, especializada en Relaciones Internacionales por el Instituto de Estudios Políticos de Lyon y posgraduada en Políticas Públicas y Estado del Bienestar por la Universidad de Oviedo.
Es reportera de la revista La Marea y acaba de publicar el ensayo periodístico Miedo, Viaje por un mundo que se resiste a ser gobernado por el odio, con la editorial Debate.
Desde que comenzase la pandemia de COVID-19 en 2020 ha documentado para la revista La Marea las protestas de Irak, las consecuencias del coronavirus en las residencias, hospitales y entre las personas sin hogar, entre otros temas, de España; el incendio del campo de personas refugiadas de Lesbos y Moria, las elecciones presidenciales de Estados Unidos, el auge del yihadismo en Mozambique, la deforestación ilegal en Sierra Leona, la crisis en la frontera de Ceuta, las causas de las protestas en Cuba (revista adjunta a la candidatura), entre otros muchos reportajes, análisis y entrevistas.
En este periodo también ha mantenido una sección en el programa radiofónico Carne Cruda sobre Centroamérica, ha codirigido y realizado la serie de podcast sobre el décimo aniversario del 15M de este programa y ha colaborado con el programa A vivir de la Cadena Ser con una sección sobre los miedos. ....

Javier de Lucas Martín

....Va ser el fundador i primer director de l’Institut  de Drets  Humans de la Universitat de València. Ha sigut president de CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) 2008-2009 i membre de la comissió de seguiment del Pla Nacional de Drets Humans (2009-2012). Ha sigut director del Col·legi d’Espanya a París (Cité international universitaire de Paris, CiuP), de 2005 a 2012.
Per designació de la directora general d’UNESCO, des del juliol de 2011 és membre de la UNESCO HPSD (High Panell on Science, Technology and Innovation for Development), compost per 24 acadèmics d’arreu del món.
És membre de consells científics de nombrosos instituts d’investigació i de revistes científiques especialitzades, nacionals i internacionals. Membre del consell de redacció de l’edició espanyola de Le Monde Diplomatique i del consell científic d’ATTAC.
Director de la col·lecció «Cinema i dret» (editorial Tirant lo Blanch) i de la sèrie «Drets humans» (editorial Tirant lo Blanch).
Ha sigut investigador principal en 14 projectes d’investigació del programa R+D i en quatre projectes de programes europeus. Ha dirigit 20 tesis doctorals.
Com a professor i investigador, ha publicat més de dos-cents cinquanta treballs (llibres i articles) en revistes espanyoles i estrangeres especialitzades, sobre problemes de teoria i filosofia del dret i drets humans, i també de filosofia política i de crítica legislativa, en particular sobre l’obediència a la llei, la legitimitat, la interpretació i argumentació jurídiques, la ciutadania, l’objecció de consciència i la insubmissió, i els problemes jurídics relacionats amb els drets de les minories, el multiculturalisme, la globalització, la solidaritat, el voluntariat, el racisme i la xenofòbia. Des de fa més de 20 anys, el seu camp de treball preferent són les polítiques d’immigració i els drets dels immigrants, i els problemes de la democràcia en el procés de globalització. ..Fue el fundador y primer director del Institut de drets humans de la Universitat de València Ha sido Presidente de CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado) 2008-2009 y miembro de la Comisión de seguimiento del Plan Nacional de derechos humanos (2009-2012). Ha sido Director del Colegio de España en Paris (Cité international universitaire de Paris, CiuP), de 2005 a 2012.
Por designación de la Directora General de UNESCO, desde julio de 2011 es miembro del UNESCO HPSD (High Panel on Science, Technology and Innovation for Development), compuesto por 24 académicos de todo el mundo.
Es miembro de Consejos científicos de numerosos Institutos de investigación y de revistas científicas especializadas, nacionales e internacionales. Miembro del consejo de redacción de la edición española de Le Monde Diplomatique y del Consejo Científico de ATTAC.
Director de la colección Cine y Derecho (editorial Tirant lo Blanch) y de la serie Derechos humanos (editorial Tirant lo Blanch).
Ha sido Investigador Principal en 14 proyectos de investigación del programa I+D y en 4 Proyectos de Programas europeos. Ha dirigido 20 tesis doctorales.
Como profesor e investigador, ha publicado más de doscientos cincuenta trabajos (libros y artículos), en revistas españolas y extranjeras especializadas, sobre problemas de Teoría y Filosofía del Derecho y Derechos Humanos y también de Filosofía Política y de Crítica Legislativa, en particular sobre la obediencia a la ley, la legitimidad, la interpretación y argumentación jurídicas, la ciudadanía, la objeción de conciencia y la insumisión, y los problemas jurídicos relacionados con los derechos de las minorías, el multiculturalismo, la globalización, la solidaridad, el voluntariado, el racismo y la xenofobia. Desde hace más de 20 años su campo de trabajo preferente son las políticas de inmigración y los derechos de los inmigrantes, y los problemas de la democracia en el proceso de globalización. ....

....Sinopsi ..Sinopsis ....

....El catedràtic de filosofia del dret i filosofia política Javier de Lucas i la periodista i escriptora Patricia Simón, autora de l’assaig Miedo (Debate), conversaran sobre com els temors que han articulat les nostres vides durant els últims anys, i que la covid ha evidenciat i aguditzat, han accelerat el canvi d’era en què ja estàvem inserits. La crisi del neoliberalisme, el canvi climàtic, la desigualtat creixent, els èxodes de persones migrants i refugiades, la robotització del mercat laboral i el conseqüent augment de la desocupació crònica, l’encariment de l’habitatge, la crisi demogràfica, la polarització i crispació social atiada pels algorismes de les grans tecnològiques, o la privatització dels serveis públics, són alguns dels fenòmens que han marcat les últimes dècades. La incapacitat de les democràcies representatives per a donar resposta a aquests desafiaments va acabar per convertir-los en una sèrie de pors que els partits populistes i d’extrema dreta han instrumentalitzat per imposar la seua agenda i els seus discursos d’odi.

De Lucas i Simón exposaran com precisament defensant les democràcies, els estats del benestar i els drets humans afeblim aquests temors i els qui creixen i es lucren a costa seua. ..El catedrático de Filosofía del Derecho y Filosofía política Javier de Lucas y la periodista y escritora Patricia Simón, autora del ensayo Miedo (Debate), conversarán sobre cómo los temores que han articulado nuestras vidas en los últimos años, y que la covid ha evidenciado y agudizado, han acelerado el cambio de era en el que ya estábamos insertos. La crisis del neoliberalismo, el cambio climático, la creciente desigualdad, los éxodos de personas migrantes y refugiadas, la robotización del mercado laboral y el consecuente aumento del desempleo crónico, el encarecimiento de la vivienda, la crisis demográfica, la polarización y crispación social azuzada por los algoritmos de las grandes tecnológicas, o la privatización de los servicios públicos, son algunos de los fenómenos que han marcado las últimas décadas. La incapacidad de las democracias representativas para dar respuesta a estos desafíos terminó por convertirlos en una serie de miedos que los partidos populistas y de extrema derecha han instrumentalizado para imponer su agenda y sus discursos de odio.

De Lucas y Simón expondrán cómo precisamente defendiendo las democracias, los Estados del Bienestar y los derechos humanos debilitamos esos temores y a quienes medran y se lucran a su costa. ....