Back to All Events

....Debat amb motiu de la publicació del llibre "Nietzsche frente a Habermas" ..Debate con motivo de la publicación del libro "Nietzsche frente a Habermas" ....

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Dilluns, 16 de gener..Lunes, 16 de enero..x.... de 2023
19:00 ....hores..horas..x....
....Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Inscripció ..Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Inscripción ....

....Debat amb motiu de la publicació del llibre Nietzsche frente a Habermas. Genealogías de la razón

Presenta:
Maria Vicenta Mestre Escrivà, rectora de la Universitat de València

Amb la participació de:

Domingo García-Marzá, catedràtic d’Ètica i Filosofia Política a la Universitat Jaume I de Castelló

Enrique Bonete, catedràtic de Filosofia Moral i Política a la Universidad de Salamanca

Jesús Conill, autor del llibre i catedràtic de Filosofia Moral i Política a la Universitat de València 

..Debate con motivo de la publicación del libro Nietzsche frente a Habermas Genealogías de la razón

Presenta:
Maria Vicenta Mestre Escrivà, rectora de la Universitat de València

Con la participación de:

Domingo García-Marzá, catedrático de Ética y Filosofía Política en la Universitat Jaume I de Castelló

Enrique Bonete, catedrático de Filosofía Moral y Política en la Universidad de Salamanca

Jesús Conill, autor del libro y catedrático de Filosofía Moral y Política en la Universitat de València....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

....

 

....JESÚS CONILL SANCHO és catedràtic de Filosofia Moral a la Universitat de València. Ha desenvolupat diversos projectes d’investigació a les universitats de Munic, Bonn, Frankfurt a. M., St. Gallen i Notre Dame. És membre de la Fundació ÉTNOR (per a l’ètica dels negocis i les organitzacions) i del Seminari d’Investigació Xavier Zubiri, i autor, entre altres llibres, d’El poder de la mentira. Nietzsche y la política de la transvaloración (1997), Horizontes de economía ética. Aristóteles, Adam Smith, Amartya Sen (2004), Ética hermenéutica. Crítica desde la facticidad (2006) i Intimidad corporal y persona humana. De Nietzsche a Ortega y Zubiri (2019), publicats en l’editorial Tecnos. ..JESÚS CONILL SANCHO es Catedrático de Filosofía Moral en la Universidad de Valencia. Ha desarrollado diversos proyectos de investigación en las Universidades de München, Bonn, Frankfurt a.M., St. Gallen y Notre Dame. Es miembro de la Fundación ÉTNOR (para la Ética de los negocios y las organizaciones) y del Seminario de Investigación Xavier Zubiri, y autor, entre otros libros, de El poder de la mentira. Nietzsche y la política de la transvaloración (1997), Horizontes de economía ética. Aristóteles, Adam Smith, Amartya Sen (2004), Ética hermenéutica. Crítica desde la facticidad (2006) e Intimidad corporal y persona humana. De Nietzsche a Ortega y Zubiri (2019), publicados en la editorial Tecnos. ....

....Sinopsi ..Sinopsis ....

....Nietzsche frente a Habermas. Genealogías de la razón

El llibre revela una confrontació apassionant: la que es dona entre Nietzsche i Habermas, entre la genealogia de la raó corporal i la de la raó comunicativa. En la darrera etapa de Habermas, aquest descobreix explícitament que en els orígens de la raó es troba la imaginació religiosa i que les empremtes del sagrat perduren fins i tot en la raó moderna, el dèficit motivacional de la qual reclama els vincles religiosos.

Tant Nietzsche com Habermas reconstrueixen la gestació històrica de la raó a partir de l’experiència vital i el seu progrés mitjançant processos d’aprenentatge, que han conduït a una religió racionalitzada en la perspectiva de Habermas  i a una experiència tràgica en el diagnòstic cultural de Nietzsche.

El dèficit més important de Habermas  consisteix a no haver plantejat l’autèntica disjuntiva entre Kant i Nietzsche. Perquè la genealogia nietzscheana ofereix una alternativa a la racionalització dels continguts religiosos, especialment del cristianisme, a partir de l’experiència tràgica del nihilisme contemporani.

Quin tipus d’home cal “criar” per a superar la “mort de Déu” i el fals “progrés” de la democratització gregària? N’hi ha prou de trobar el sentit de la vida mitjançant la racionalització de les tradicions religioses? O s’ha d’assumir poèticament l’experiència vital que sempre serà possible un cristianisme tràgic? ..Nietzsche frente a Habermas, Genealogías de la razón

El libro desvela una apasionante confrontación: la que se produce entre Nietzsche y Habermas, entre la genealogía de la razón corporal y la de la razón comunicativa. En su última etapa Habermas descubre explícitamente que en los orígenes de la razón se encuentra la imaginación religiosa y que las huellas de lo sagrado perduran hasta en la razón moderna, cuyo déficit motivacional reclama los vínculos religiosos.

Tanto Nietzsche como Habermas reconstruyen la gestación histórica de la razón a partir de la experiencia vital y su progreso mediante procesos de aprendizaje, que han conducido a una religión racionalizada en la perspectiva de Habermas y a una experiencia trágica en el diagnóstico cultural de Nietzsche.

El principal déficit de Habermas consiste en no haber planteado la auténtica encrucijada entre Kant y Nietzsche. Porque la genealogía nietzscheana ofrece una alternativa a la racionalización de los contenidos religiosos, en especial del cristianismo, a partir de la experiencia trágica del nihilismo contemporáneo.

¿Qué tipo de hombre hay que "criar" para superar la "muerte de Dios" y el falso "progreso" de la democratización gregaria? ¿Basta encontrar el sentido de la vida mediante la racionalización de las tradiciones religiosas? ¿O es necesario asumir poéticamente la experiencia vital de que siempre será posible un cristianismo trágico? ....