Back to All Events

....Diàleg "Art i activisme. Feminismes, xarxes i transformació social" ..Diálogo "Arte y Activismo. Feminismos, redes y transformación social"....

  • Aula Magna. Centre Cultural La Nau 2 Carrer de la Universitat València, VC, 46003 Spain (map)

....Dijous, 12 de maig..Jueves, 12 de mayo..x.... de 2022
18:00 ....hores..horas..... .... Aula Magna. Centre Cultural La Nau. .. Aula Magna. Centro Cultural La Nau. .... ....Inscripció ací. ..Inscripción aquí. ....

....A càrrec de

Lola Díaz González-Blanco, directora del portal web Cultura y Género

Maribel Domènech Ibáñez, catedràtica d'Universitat al Departament d'Escultura (UPV) i presidenta de Mujeres en las Artes Visuales (MAV)

Presenta
Mariángeles Pérez  Martín, professora Ajudant al Departament  d’Història de l’Art. Universitat de València


..A cargo de

Lola Díaz González-Blanco, directora del portal web Cultura y Género

Maribel Domènech Ibáñez, catedrática de Universidad en el Departamento de Escultura (UPV) y presidenta de Mujeres en las Artes Visuales (MAV)

Presenta
Mariángeles Pérez  Martín, profesora Ayudante en el Departamento  de Historia del Arte. Universitat de València....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València

Cicle Dones Creadores

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport la Universitat de València

Ciclo Dones Creadores

....

 

Lola Díaz González-Blanco

....Experta en gestió cultural, polítiques públiques, igualtat i cooperació a l’Espai Cultural Iberoamericà. Llicenciada en Dret. Té una àmplia experiència com a gestora i formadora en el sector cultural.
Aquestes tasques, les ha dutes a terme en organismes iberoamericans i en institucions educatives i culturals espanyoles rellevants, entre altres el Grupo Santillana, el Círculo de Bellas Artes de Madrid, l’AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament), l’OEI (Organització d’Estats Iberoamericans) o la UNED (Universitat Nacional d’Educació a Distància d’Espanya).
Actualment és directora del portal d’internet Cultura i género, una iniciativa que pretén generar informació relacionada amb les pràctiques culturals i de gènere. El seu objectiu principal és donar a conèixer les aportacions que han fet les dones d’aquest segle en el món de la cultura, particularment les creadores. Ha estat vicepresidenta i presidenta de l’Associació de Dones en les Arts Visuals-DT.V- (març 2017 /març 2022) i l’ha representada en l’Observatori d’Igualtat de Gènere en l’Àmbit de la Cultura, del Ministeri de Cultura i Esport, i en la Mesa Sectorial d’Art Contemporani. També forma part del grup de treball Herramienta MAV para la igualdad, dirigida a museus i centres d’art.
Se sent ciutadana iberoamericana, compromesa des de la cultura amb la lluita per la igualtat de les dones per a aconseguir un món més just.
https://culturaygenero.com ..Experta en gestión cultural, políticas públicas, igualdad y cooperación en el Espacio Cultural Iberoamericano. Licenciada en Derecho. cuenta con una amplia experiencia como gestora y formadora en el sector cultural.
Estas tareas las ha llevado a cabo en organismos iberoamericanos y en relevantes instituciones educativas y culturales españolas, entre otras el Grupo Santillana, el Círculo de Bellas Artes de Madrid, la AECID- Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo -, la OEI -Organización de Estados Iberoamericanos o la -UNED – o la UNED -Universidad Nacional de Educación a Distancia de España-.
Actualmente es directora del portal de internet “cultura y género”. Una iniciativa que pretende generar información relacionada con las prácticas culturales y de género. Su objetivo principal es dar a conocer las aportaciones que han hecho las mujeres de este siglo al mundo de la cultura, particularmente las creadoras. Ha sido vicepresidenta y presidenta de la asociación de Mujeres en las Artes Visuales-MAV- (marzo 2017 /marzo2022)
Ha representado a la asociación en el Observatorio de Igualdad de Género en el ámbito de la Cultura, del Ministerio de Cultura y Deporte, y en la Mesa Sectorial de Arte Contemporáneo. También forma parte del Grupo de Trabajo de la “Herramienta MAV para la igualdad “dirigida a Museos y Centros de Arte”.
Se siente ciudadana iberoamericana, comprometida desde la cultura con la lucha por la igualdad de las mujeres para conseguir un mundo más justo.
https://culturaygenero.com ....

Maribel Domènech Ibáñez

....Artista visual i investigadora en art, gènere, tèxtil i tecnologia; catedràtica d’universitat al Departament d’Escultura de la UPV. Forma part del grup d’investigació Laboratori de Llum de la UPV des de 1990 i fou una de les portaveus de la plataforma ciutadana Salvem el Cabanyal des de 1998 fins a 2019, any en què es dissolgué. Aquesta circumstància ha fet que el seu treball creatiu oscil·le entre la creació personal i la col·lectiva, entre allò íntim i allò social.
Fou directora del Departament d’Escultura de la UPV durant deu anys (1990-1994 i 1998-2004). Va rebre reconeixement en l’edició XXII dels premis Dones Progressistes 2014 com a portaveu de la Plataforma Salvem el Cabanyal.  L’any 2006 va obtenir una ajuda de la Direcció General d’Investigació i Transferència Tecnològica de la Generalitat Valenciana, convidada pel grup d’investigació CADRE Laboratory for New Media, a la San José State University (Califòrnia, EUA). També ha sigut artista resident a Montalvo Arts Center, Saratoga, i a Exploratorium. The Museum of Science, Art & Human Perception. San Francisco, Califòrnia, EUA. En 2017 les Corts Valencianes, durant la celebració del Dia de la dona, li van atorgar al Palau dels Borja un reconeixement per la seua contribució a la igualtat real. Des de l’any 2021 forma part del comitè assessor de l’IVAM, i des del març de 2022 és presidenta de l’Associació de Dones en les Arts Visuals.
La seua obra artística ha anat evolucionant d’acord amb les línies d’investigació dutes a terme des de 1984, centrades en l’experiència viscuda en la quotidianitat. Aquestes obres estan organitzades per sèries: Historias de lo cotidiano (1982-1987), La luz, espíritu y tiempo (1988-1993) i Tejer el tiempo: lo íntimo y lo social de la vida cotidiana (1994-actualidad). Entén la quotidianitat des d’aquest punt de vista, conscient que allò que és quotidià és també social, un compromís viu que sempre es manifesta com un repte, com una conquesta incessant del present. Des de 1994 utilitza l’acció de teixir com a procés creatiu pel seu poder narratiu i simbòlic; li sembla important treure a l’esfera pública aquesta labor invisible que realitza la dona teixint en l’espai privat, treure’l de la marginalitat i situar-lo en l’espai de la visibilitat i de la fruïció pública per mitjà de l’art.
Ha realitzat exposicions personals des de finals dels 80 la Galeria Punt de València (1988-2000); A.S.B.L. Les Brasseurs Art Contemporain de Lieja, Bèlgica, (1992-2013); Fassbender Gallery de Chicago, EUA, (1997-2005) i Paral·lel Gallery de Saõ Paulo, Brasil, (2011-2016). També ha realitzat nombroses exposicions personals i en diàleg amb un altre artista a Espanya i al Brasil, a Jamaica, a la República Dominicana, al Paraguai, a l’Argentina i a Cuba.  Les seues obres han format part de nombroses exposicions col·lectives en galeries, Institucions i museus arreu d’Europa, dels Estats Units, Llatinoamèrica i Orient Mitjà. La seua obra es forma part de col·leccions nacionals i internacionals: Museo Afro Brasil de Saõ Paulo, Museum Beelden Aan Zee. Scheveningen d’Holanda, National Gallery Aaman de Jordània, Museu IVAM i MuVIM de València, Fundació La Caixa de Barcelona, Centre Eusebio Sempere d’Art i Comunicació Visual d’Alacant, Museo de la Solidaridad Salvador Allén de Santiago de Xile,  Col·lecció D’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, Fundació BANCAIXA de València, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Diputació Provincial de València, institucions espanyoles i col·leccions particulars nacionals i internacionals. ..Artista Visual e Investigadora en arte, género, textil y tecnología, Catedrática de Universidad en el Departamento de Escultura de la UPV. Forma parte del Grupo de Investigación Laboratorio de Luz UPV desde 1990-2021 y ha sido una de las portavoces de la plataforma ciudadana Salvem el Cabanyal de 1998-2019 año de su disolución. Esta circunstancia ha hecho que su trabajo creativo oscile entre la creación personal y la colectiva, entre lo íntimo y lo social. Ha sido directora del Departamento de Escultura de la UPV durante diez años, de 1990-1994 y de 1998-2004. Recibió reconocimiento en la Edició XXII Premis Dones Progressistes 2014, como portavoz de la Plataforma Salvem el Cabanyal.  En 2006 obtuvo una Ayuda de la Dirección General de Investigación y Transferencia Tecnológica de la Generalitat Valenciana, invitada por el Grupo de Investigación CADRE Laboratory for New Media, en San Jose State University (California, USA). Ha sido artista en residencia en Montalvo Arts Center, Saratoga, y en Exploratorium. The Museum of Science, Art & Human Perception. San Francisco, California, USA. En 2017 recibe de Las Cortes Valencianas, en Conmemoración del Día de la Mujer, un reconocimiento por su contribución a la Igualdad Real. Palau dels Borja, València. Desde 2021 forma parte del comité asesor del IVAM y desde marzo de 2022 es presidenta de la Asociación Mujeres en las Artes Visuales.
Su obra artística ha ido evolucionando conforme las líneas de investigación llevadas a cabo desde 1984, centradas en la experiencia vivida en lo cotidiano. Estas obras están organizadas por series: Historias de lo cotidiano (1982-1987), La luz, espíritu y tiempo (1988-1993) y Tejer el tiempo: lo íntimo y lo social de la vida cotidiana (1994-actualidad). Entiende lo cotidiano desde ese punto de vista consciente de que lo cotidiano es lo social, un compromiso vivo que siempre se manifiesta como un reto, como una conquista incesante del presente. Desde 1994 utiliza como proceso creativo la acción de tejer por su poder narrativo y simbólico, le parece importante sacar a la esfera pública esa labor invisible que realiza la mujer tejiendo en el espacio privado, sacarlo de la marginalidad y situarlo en el espacio de la visibilidad y de la fruición pública por medio del arte.
Ha realizado exposiciones personales desde finales de los 80 en Galería Punto de Valencia (1988-2000), A.S.B.L. Les Brasseurs Art Contemporain de Liège (Belgique) (1992-2013), Fassbender Gallery de Chicago (USA)(1997-2005), y Paralelo Gallery de Saõ Paulo (Brasil) (2011-2016). También ha realizado numerosas exposiciones personales y en diálogo con otro artista en España y en Brasil, Jamaica, República Dominicana, Paraguay, Argentina y Cuba.  Sus obras han formado parte de numerosas exposiciones colectivas en Galerías, Instituciones y Museos en Europa, USA, Latinoamérica y Oriente Medio. Su obra se encuentra en Colecciones Nacionales e Internacionales: Museu Afro Brasil de Saõ Paulo, Brasil / Museum Beelden Aan Zee. Scheveningen. Holanda / National Gallery Aaman, Jordania / Museo IVAM. Valencia / MuVIM. València / Fundació La Caixa de Barcelona / Centro Eusebio Sempere de Arte y Comunicación Visual, Alicante / Museo de la Solidaridad Salvador Allende. Santiago de Chile, Chile / Colecció D’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana / Fundació BANCAIXA. Valencia / Universitat Politècnica de València / Universitat de València / Diputaciò Provincial de València / Instituciones españolas, y colecciones particulares nacionales e internacionales. ....

....Sinopsi..Sinopsis....

....En aquest diàleg es presentarà una intersecció de posicions interrelacionades sobre l’art, el feminisme i l’activisme com a catalitzadors de transformació social i s’utilitzarà l’art com una experiència i una eina de canvi. Partim de la nostra experiència com a sòcies de MAV, l’Associació de Dones en les Arts Visuals, composta per més de 600 sòcies procedents de tots els territoris de l’estat espanyol que abastem els diversos àmbits de les arts: investigadores, artistes, comissàries, gestores culturals, docents, galeristes, periodistes especialitzades, directores, coordinadores i tècniques de centres d’art, editores, dissenyadores, crítiques, col·leccionistes, arquitectes, etc. ..En este diálogo se presentará una intersección de posiciones interrelacionadas acerca del arte, el feminismo y el activismo como catalizadores de transformación social, utilizando el arte como una experiencia y herramienta de cambio. Teniendo como punto de partida nuestra experiencia como socias de MAV, la Asociación de Mujeres en las Artes Visuales, compuesta por más de 600 socias procedentes de todos los territorios del Estado español, que abarcamos los diversos ámbitos de las artes: investigadoras, artistas, comisarias, gestoras culturales, docentes, galeristas, periodistas especializadas, directoras, coordinadoras y técnicas de centros de arte, editoras, diseñadoras, críticas, coleccionistas, arquitectas, etc. ....