Back to All Events

ALBERT HAUF ...."Ramon Llull o les raons de la Fe. Un projecte de diàleg intercultural" Cicle Ramón Llull.."Ramón Llull o las razones de la Fe. Un proyecto de diálogo cultural"..x....

  • La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Conferència..Conferencia..x....

....Dilluns, 16 de gener de 2017..Lunes, 16 de enero de 2017..x....
19:00 - 21:00
Aula Magna. La Nau.
Carrer de la Universitat, 2, 46003 València

Quan la radicalització de certs posicionaments religiosos propicia la por i el retorn al concepte medieval de croada, fa sentit que al recer d’un lloc privilegiat destinat al diàleg com ara l’AULA LLUÍS VIVES, parem esment en la granfigura de Ramon Llull, un clàssic que no deixa indiferent a ningú amb un mínim de curiositat. Poeta i creador de la llengua i de la literatura catalanes, segons uns; místic de l’acció, beatificat i venerat com a màrtir en algun àmbit i demonitzat com heretge en altres; racionalista il·luminat, inventor d’una màquina de pensar precursora del llenguatge computacional, alquimista tocat del boll, gran fòssil o cadàver conceptual…Llull és i ha sigut moltes coses, d’acord amb la perspectiva en què ens hi acostem.

    En la conferència de dia 16, Albert Hauf, membre de l’AVL, de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Magister de la Schola Llullistica Maioricensis,  centrarà l’atenció en el Llull que cerca d’argumentar les raons de la pròpia fe a partir dels principis que els cristians comparteixen amb els jueus iels musulmans. El Llull que simpatitza amb els sufís, i que en principi propugnava una treva o cesse d’hostilitats ideològiques, propiciadora d’un diàleg racional. La conferència partirà d’un tractament suficient d’obres fonamentals com la Vida Coetània, el bellíssim Breviculum i el sistemàtic comentari de textos rellevants, tractant de mostrar les paradoxes de la utopia lul·liana i allò que té de més original. Si Asín Palacios, parlava fa temps d’un “Islam cristianitzat”, en el cas de Llull s’opera un interessant mimetisme de signe contrari, basat en l‘observació, coneixement directe i curiosa adaptació d’elements característics de la cultura musulmana.