Back to All Events

JOSÉ LUIS BARONA. ....Conferència..Conferencia.... "....La violència de gènere com a patologia social..La violencia de género como patología social...."

  • Aula Magna - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)
josep-lluis-barona-Escola-Pensament.jpg

....Dimecres, 3 d’abril..Miércoles, 3 de abril..x.... de 2019
19:00 ....hores..horas..x....
Aula Magna. Centre Cultural La Nau
....Carrer de la Universitat, 2 - 46003 València..Calle de la Universidad, 2 - 46003 Valencia..x....

....Entrada lliure. Aforament limitat..Entrada libre. Aforo limitado..x....

....A càrrec de José Luis Barona
Catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València i membre de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero...A cargo de José Luis Barona
Catedrático de historia de la ciencia  de la Universitat de València y miembro del Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero. ....

....Organitza..Organiza....
Escola Europea de Pensament Lluís Vives

 

José Luis Barona

....Catedràtic d’Història de la Ciència (Universitat de València) i membre de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero. Professor visitant a les universitats d’Oxford, Bergen (Noruega) i Kumamoto (Japó). Investigador visitant de la Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel (Alemanya) i Rockefeller Archive Center (Nova York) i investigador Salvador de Madariaga de l’European University Institute (Florència, Itàlia). Coordinador del grup d’investigació SANHISOC/Health in Society, va ser vicerector d’Estudis i de Relacions Internacionals (UVEG 1986-1992).

La seua investigació se centra a l'Europa contemporània, principalment en l'estudi social i polític de la salut, la fam i la nutrició durant el període d’entreguerres. Ha treballat fons de la Societat de Nacions, l’Organització Mundial de la Salut i la FAO per analitzar polítiques sanitàries, circulació del coneixement i polítiques de salut en temps de crisi. Pedra angular del seu treball és la salut com a referent historiogràfic clau per entendre l'evolució de les societats contemporànies.

Ha dedicat estudis a l'exili científic i mèdic republicà.

Investigador principal d'una desena de projectes d'investigació. Ha col·laborat en revista culturals com L’Espill, Investigación y Ciencia, Le Monde Diplomatique, i en diaris com El País, Levante.

Actualment col·labora en eldiario.es (www.eldiario.es/autores/josep_l-_barona).

Els seus últims llibres: Health Policies in Interwar Europe. A transnational Perspective (Londres, Routledge, 2018); The Rockefeller Foundation, International Diplomacy and Public Health (Londres, Pickering & Chatto, 2015); Medicalización y economía política del hambre. Europa, 1918-1960 (Barcelona, Icaria, 2014); From Hunger to Malnutrition. The Political Economy of Scientific Knowledge in Europe 1918-1975 (Brussel·les, Peter Lang, 2012). ..Catedrático de historia de la ciencia (Universitat de València) y miembro del Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero. Profesor visitante en las universidades de Oxford, Bergen (Noruega) y Kumamoto (Japón). Investigador visitante de la Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel (Alemania) Rockefeller Archive Center (New York) e investigador Salvador de Madariaga del European University Institute (Florencia, Italia). Coordinador del grupo de investigación SANHISOC/Health in Society, fue vicerrector de estudios y de relaciones internacionales (UVEG 1986-1992).

Su investigación se centra en la Europa contemporánea, principalmente el estudio social y político de la salud, el hambre y la nutrición durante el período entreguerras. Ha trabajado fondos de la Sociedad de Naciones, Organización Mundial de la Salud y FAO para analizar políticas sanitarias, circulación del conocimiento y políticas de salud en tiempos de crisis. Piedra angular de su trabajo es la salud como referente historiográfico clave para entender la evolución de las sociedades contemporáneas.

Ha dedicado estudios al exilio científico y médico republicano.

Investigador principal de una decena de proyectos de investigación.

Ha colaborado en revista culturales como L’Espill, Investigación y Ciencia, Le Monde Diplomatique, y en diarios como El País, Levante.

Actualmente colabora en eldiario.es ( www.eldiario.es/autores/josep_l-_barona)

Sus últimos libros: Health Policies in Interwar Europe. A transnational Perspective (London, Routledge, 2018); The Rockefeller Foundation, International Diplomacy and Public Health (London, Pickering & Chatto, 2015); Medicalización y economía política del hambre. Europa, 1918-1960 (Barcelona, Icaria, 2014); From Hunger to Malnutrition. The Political Economy of Scientific Knowledge in Europe 1918-1975 (Brussels, Peter Lang, 2012). ....

....Sinopsi..Sinopsis....

....Una societat sana, respectuosa amb els drets humans, és incompatible amb la violència extrema, la pobresa i l'exclusió social. La violència contra les dones -en totes les seues formes-, és un exemple paradigmàtic de patologia social. Caldria preguntar-se si els pilars que sostenen la societat patriarcal són compatibles amb el respecte als drets humans, la igualtat, la justícia social i la democràcia.

La conferència pren com a punt d'anàlisi el concepte de salut social, analitza la tipologia de la violència contra les dones i els arguments que tracten de comprendre’n les causes. Revisa informes internacionals, especialment de l'Organització Mundial de la Salut, i la seua dimensió.

Una conclusió sembla evident: en un context de societat patriarcal, de globalització neoliberal, de neocolonialisme i de gran poder de la tecnologia com a instrument de dominació, l'emancipació és inassolible des de les formes de lluita tradicionals. Feminisme i activisme individual són imprescindibles ..Una sociedad sana, respetuosa con los derechos humanos es incompatible con la violencia extrema, lapobreza y la exclusión social. La violencia contra las mujeres -en todas sus formas-, es un ejemplo paradigmático de patología social. Habría que preguntarse si los pilares que sostienen la sociedad patriarcal son compatibles con el respeto a los derechos humanos, la igualdad, la justicia social y la democracia.

La conferencia toma como punto de análisis el concepto de salud social, analiza la tipología de la violencia contra las mujeres y los argumentos que tratan de comprender sus causas. Revisa informes internacionales, especialmente los de la Organización Mundial de la Salud, y su dimensión.

Una conclusión parece evidente: en un contexto de sociedad patriarcal, globalización neoliberal, neo-colonialismo y gran poder de la tecnología como instrumento de dominación, la emancipación es inalcanzable desde las formas de lucha tradicionales. Feminismo y activismo individual resultan imprescindibles. ....