Back to All Events

JAVIER TOLENTINO - Seminari "Disculpen que els parle de la ràdio. Cap a un llenguatge periodístic de la nova ràdio"

  • La Nau - Aules Seminari 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Seminari..Seminario..x....

....Divendres, 28 de abril..Viernes, 28 de abril..x.... de 2017
12:00 - 14:00 ....hores..horas..x....
Aules Seminari. Centre Cultural La Nau
....Carrer de la Universitat, 2 - 46003 València..Calle de la Univesidad, 2 - 46003 Valencia..x....

....Matrícula gratuïta. Aforament limitat..Matrícula gratuita. Aforo limitado..x....

Javier Tolentino
....Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, Javier Tolentino és crític de cinema i responsable del programa de Radio 3 de RNE, ‘El séptimo vicio’. És un dels crítics de cinema més famosos d'Espanya i el seu programa ha rebut múltiples premis des de la seua creació el 1999 (guardonat amb el Premi de la Crítica l'any 2000, premiat pel Festival de Cinema de Sant Sebastià i durant aquests primers mesos de 2017 acaba de guanyar el Premi Puente de Toledo que concedeix l'Ajuntament de Madrid a la millor tasca periodística cinematogràfica i el 30 de març li serà lliurat el Premi Ángel Fernández Santos, que concedeix anualment la Mostra de Cinema d'Amèrica Llatina de Catalunya). Al llarg de la seua carrera ha creat altres programes especialitzats en informació cinematogràfica com ‘De cine’ en Radio 1, ‘El otro cine es posible’ en Radio 5 i i ‘El árbol de las palabras’ en Radio Exterior de España. Membre durant molts anys de l'equip cultural ‘El ojo crítico’ de Radio 1, és també col·laborador de nombroses publicacions especialitzades. Té diversos llibres publicats, l’últim dels quals és El cine que me importa, publicat per Editorial Larousse, i al mes d'abril eixirà al carrer el treball Disculpen que les hable de la radio, coeditat per Canibaal (València) i Ediciones Ocho y Medio (Madrid). És professor del màster de RNE des de la seua creació i imparteix tallers i seminaris a les universitats de Xile, de Guanajuato a Mèxic i de Valladolid al campus María Zambrano. ..Licenciado en Ciencias de la Información por la Universidad Complutense de Madrid, Javier Tolentino es crítico de cine y responsable del programa de Radio 3, RNE, ‘El séptimo vicio’. Es uno de los críticos de cine más afamados de España y su programa ha recibido múltiples premios desde su creación en 1999 (galardonado con el Premio de la Crítica en el año 2000, premiado por el Festival de Cine de San Sebastián y durante estos primeros meses de 2017 acaba de ganar el Premio Puente de Toledo que concede el Ayuntamiento de Madrid a la mejor labor periodística cinematográfica y el 30 de marzo le será entregado el Premio Ángel Fernández Santos, que concede anualmente la Muestra de Cine de América Latina de Catalunya. A lo largo de su carrera, ha creado otros programas especializados en información cinematográfica como De Cine en Radio 1, El otro cine es posible en Radio 5 y El árbol de las palabras en Radio Exterior de España. Miembro durante muchos años del equipo cultural ‘El ojo crítico’ de Radio 1 y colaborador de numerosas publicaciones especializadas. Tiene varios libros publicados, siendo los últimos ‘El cine que me importa’, publicado por Editorial Larousse y en el próximo mes de abril saldrá a la calle su último trabajo titulado ‘Disculpen que les hable de la radio’, co-editado por Canibaal (Valencia) y Ediciones Ocho y Medio (Madrid). Es profesor del Master de RNE desde su creación e imparte talleres y seminarios en la Universidad de Chile, Universidad de Guanajuato en México, Universidad de Valladolid en el Campus María Zambrano. ..x....

....Sinopsi..Sinopsis..x....
....És un seminari està pensat per treballar un llenguatge diferent d'una ràdio que ja no és exclusiva de l'ona mitjana ni tampoc de la freqüència modulada. ..Es un seminario planteado para trabajar sobre un lenguaje diferente de una radio que ya no es exclusiva de la Onda Media ni tampoco de la Frecuencia Modulada. ..x....

....La ràdio en aquests moments és un mitjà de comunicació que habita en territoris diferents: ..La radio en estos momentos es un medio de comunicación que habita en territorios diferentes: ..x....

  • ....Territori 1: El nou periodisme, una activitat professional que no ha de ser ostatge de salaris, negocis i comerç. ..Territorio 1: El Nuevo Periodismo, una actividad profesional que no debe ser rehén de salarios, negocios y comercio. ..x....

  • ....Territori 2: La ràdio pot escoltar-se en qualsevol part del món, sense costos afegits. La ràdio s'ha globalitzat, pot aspirar a ser un vehicle de comunicació per a qualsevol part del món on es compartisca l'idioma: Amèrica Llatina, l'Europa nòmada, bandida, estudiantil i cosmopolita o l’Àfrica (tot el gran Magrib i, per descomptat, Guinea Equatorial). La ràdio pot ser municipal i local, però pot aspirar que se senta molt més enllà del farmacèutic de la cantonada. ..Territorio 2: La radio puede escucharse en cualquier parte del mundo, sin costes añadidos. La radio se ha globalizado, puede aspirar a ser un vehículo de comunicación para cualquier parte del mundo donde se comparta el idioma: América Latina, La Europa nómada, bandida, estudiantil y cosmopolita o África (todo el gran Magreg y, por supuesto, Guinea Ecuatorial). La radio puede ser municipal y local pero puede aspirar mucho más allá que a que le oiga el farmacéutico de la esquina. ..x....

  • ....Territori 3: El llenguatge de la ràdio aspira a la bellesa, a la creació, a ser un mitjà expressiu com ho és la música, el cinema, el teatre o la pintura. Utilitzant el seu propi llenguatge, autors com Beltrod Bretch, Andrei Tarkovski, Orson Welles i Ingmar Bergam l’han portada a la màxima expressió. En teatres de tot el món, s’assisteix a les audicions de teatre radiofònic en directe amb una renovada passió, gràcies a les noves tecnologies. Cadena SER i RNE, a través de Radio 3, escenifiquen en espais com el CDN (Centre Dramàtic Nacional) bellíssimes obres on el so, la música i la paraula es conjuguen per a la construcció d'una ràdio sonora d'avui. ..Territorio 3: El lenguaje de la radio aspira a la belleza, a la creación, a ser un medio expresivo como lo es la música, el cine, el teatro o la pintura. Utilizando su propio lenguaje, autores como Beltrod Bretch, Andrei Tarkovski, Orson Welles e Ingmar Bergam lo han llevado a la máxima expresión. En teatros de todo el mundo, se asiste a las audiciones de teatro radiofónico en directo con una renovada pasión, gracias a las nuevas tecnologías. Cadena SER y RNE a través de Radio 3 escenifican en espacios como el CDN (Centro Dramático Nacional) bellísimas obras donde el sonido, la música y la palabra se conjugan para la construcción de una radio sonora de hoy. ..x....

....En aquest seminari, s'analitzaran amb els alumnes aquests tres territoris de la ràdio, que s’explicaran i, per descomptat, es practicaran. ..En este seminario, se abarcará con los alumnos estos tres territorios de la radio, explicando y, por supuesto, practicando, en los tres espacios. ..x....